Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovakia · Article.

Odhalenie prvých dizajnových štúdií pre BMW Art Car Julie Mahretu - svetová premiéra bude v máji 2024 v Centre Pompidou v Paríži

Vôbec prvé BMW Art Car, ktoré bolo vystavené na Slovensku je od Andyho Warhola a malo poradové číslo #4. Príprava už dvadsiateho BMW Art Car v podobe BMW M Hybrid V8 je v plnom prúde. Svetová premiéra umeleckej verzie #20 bude v máji 2024 v Centre Pompidou v Paríži a v júni bude pretekať na okruhu v Le Mans

Spoločnosť
·
Kultúra
 

Press Contact.

Milan Stupka
BMW Group

Tel: +421-2-321411-50

send an e-mail

Related Links.

New York/ Mníchov. Julie Mehretu predstavuje svoje prvé dizajnové štúdie pre 20. vozidlo BMW Art Car. Pri tomto projekte medzinárodne uznávaná umelkyňa spája svoju umeleckú tvorbu s osobným nadšením pre automobilový dizajn a rýchlosť. Dynamiku pretavuje do formy a jeden zo svojich monumentálnych motívov z dvojrozmernej obrazovej roviny aplikuje na trojrozmerný priemyselne navrhnutý objekt. V priebehu tohto tvorivého procesu sa prototyp pretekárskeho automobilu BMW M Hybrid V8 stáva plátnom mnohovrstvového umenia autorky a ďalším prírastkom do legendárnej kolekcie BMW Art Car. V poradí 20. BMW Art Car oslávi svoju oficiálnu svetovú premiéru 21. mája 2024 v Centre Pompidou v Paríži a o niekoľko týždňov neskôr - 15. a 16. júna 2024 - sa zúčastní pretekov „24 hodín Le Mans“.

 

Spojenie motívu obrazu a pretekárskeho automobilu vytvára umenie na kolesách

Pri návrhu BMW Art Car využíva Julie Mehretu farebný a tvarový slovník existujúcej veľkoformátovej maľby z novšej série prác: zastreté fotografie, bodkované mriežky, neónové farby v spreji a Mehretuovej ikonické grafické značky dávajú jej návrhu abstraktnú vizuálnu podobu. Výsledný obrazový motív prenáša ako fotografiu s vysokým rozlíšením na obrysy vozidla pomocou techniky 3D mapovania. Vzniká tak jedinečná umelecká fólia, s ktorou bude BMW M Hybrid V8 súťažiť v pretekoch Le Mans. J. Mehretu uviedla o svojom procese: „Až po minuloročnej návšteve pretekov 24 hodín v Daytone sa skutočne vykryštalizovala myšlienka, ako pristupovať k BMW Art Car. Premýšľala som o mriežke Franka Stellu a o tom, že by to mohla byť aj pocta bývalým umelcom BMW Art Car. A stále som myslela na obraz, ktorý som práve dokončila, na model Art Car, ktorý bol v mojom ateliéri a napadlo mi, že by sme možno mohli skúsiť, aby sa automobil pohyboval cez tento obraz."

 

Julie Mehretu, ktorej dielo bude od 17. marca predstavené v rámci veľkej retrospektívy v Palazzo Grassi v Benátkach, po prvýkrát spolupracuje s BMW na trojrozmernom formáte. Súhra povrchov a geometrie vozidla vytvára remix prvkov jej maľby a otvára umelkyni nové perspektívy v jej tvorivom procese. „Tvorivá hra toho, čo všetko sa dá v tomto novom trojrozmernom priestore robiť a koľko predstavivosti a nápadov sa pri jeho budovaní odohráva, je veľmi inšpiratívna. Nie je to len samotné vozidlo, dizajnéri a ich uvažovanie, ale predovšetkým vodiči a ich túžby a snahy, vďaka ktorým vzniká miesto snov ovplyvnené spojením maľby, konceptuálneho umenia, aerodynamiky, rýchlosti a estetiky," hovorí Mehretu.

 

V súlade s predpismi FIA môže byť 3D verzia umeleckého diela aplikovaná na BMW M Hybrid V8 len pomocou fólie. Julie Mehretu preto na návrhu BMW Art Car úzko spolupracuje s nemeckým tímom Race Spirit pod vedením Manuela Eberla a Gertraud Brenningerovej. Race Spirit sa už podieľal na realizácii dizajnu, ktorý vytvoril Jeff Koons pre 17. BMW Art Car.

Julie Mehretu working on her 20th BMW Art Car. Photo: André Josselin and Tina Paffen © BMW AG

 

Z múzea na pretekársku trať a späť

V súlade s dlhoročnou tradíciou zbierky BMW Art Car Collection sa tento umelecky navrhnutý automobil prvýkrát predstaví verejnosti 21. mája v medzinárodne uznávanom múzeu. Rovnako ako v prípade svetových premiér BMW Art Cars od Roya Lichtensteina (1977) a Jeffa Koonsa (2010) sa odhalenie uskutoční v Centre Pompidou v Paríži. V tom istom týždni bude umelecké dielo súčasťou programu Concorso d'Eleganza vo Villa d'Este v Cernobbiu (24. - 26. mája).

 

Úzke prepojenie umenia a motoristického športu je neoddeliteľnou súčasťou histórie zbierky BMW Art Car Collection. Prvé BMW Art Car, ktoré navrhol Alexander Calder v roku 1975, malo svoju dynamickú premiéru na okruhu Circuit de la Sarthe v Le Mans. Tak aj 20. BMW Art Car bude súťažiť v Le Mans a to so štartovným číslom 20 v dňoch 15. až 16. júna 2024. Budú ho riadiť továrenskí jazdci BMW Sheldon van der Linde (RSA), Robin Frijns (NED) a René Rast (GER). Umelkyňa tiež navrhne aj pretekárske kombinézy pre členov posádky.

 

„Vidina účasti umeleckého vozidla BMW na pretokoch 24 hodín Le Mans je pre celý tím M Motorsport ďalšou vzpruhou, aby pripravil BMW M Hybrid V8 na túto veľkú scénu čo najdokonalejšie," hovorí Franciscus van Meel, šéf BMW M GmbH. „V 100. roku existencie pretekov a 25 rokov po poslednom víťazstve BMW v Le Mans by bolo víťazstvo s BMW Art Car pre nás všetkých najväčším úspechom."

 

Po Le Mans sa 20. BMW Art Car stane exponátom, ktorý bude predstavený verejnosti v múzeách a na umeleckých platformách po celom svete. Prístup Julie Mehretu však ďaleko presahuje rámec vozidla ako samostatného umeleckého diela.

 

Workshopy s mladými tvorcami v mnohých afrických mestách

Hlavným prvkom projektu je séria PanAfricanTranslocal Media Workshop na africkom kontinente, ktorý bude pokračovať v spolupráci medzi Julie Mehretu a BMW v roku 2025.  Spolu s Mehretom Mandefrom, producentom nominovaným na cenu Emmy, spisovateľom a spoluzakladateľom Realness Institute, ktorý pracuje na posilnení mediálneho ekosystému v celej Afrike, bude umelkyňa počas deviatich mesiacov viesť workshopy v ôsmich afrických mestách, aby umelcom poskytla priestor na stretnutia, výmenu názorov a spoluprácu.  Výsledky workshopov potom predstaví v Zeitzovom múzeu súčasného umenia Afriky v Kapskom Meste - spolu s 20. vozidlom BMW Art Car. Dôležitým partnerom pri koncipovaní programu je umelecká rezidencia Denniston Hill v štáte New York, ktorú v roku 2004 založili Julie Mehretu, Lawrence Chua a Paul Pfeiffer.

 

Julie Mehretu bola porotou zloženou z vysokopostavených predstaviteľov medzinárodného umeleckého sveta jednomyseľne vybraná za dizajnérku 20. vozidla BMW Art Car už v roku 2018. V porote zasadli renomovaní kurátori a riaditelia múzeí z rôznych krajín sveta vrátane Koyo Kouoh, výkonnej riaditeľky a hlavnej kurátorky Zeitz MOCAA v Kapskom Meste, Hansa-Ulricha Obrista, umeleckého riaditeľa Serpentine Galleries v Londýne, a Cecilie Alemani, riaditeľky a hlavnej kurátorky High Line Art v New Yorku. Rovnako ako všetci umelci, ktorí sa od roku 1975 podieľali na tvorbe vozidiel série BMW Art Car - okrem už spomínaných, aj Frank Stella, Andy Warhol, César Manrique, Esther Mahlangu, David Hockney, Jenny Holzer, Cao Fei a John Baldessari - dostala Julie Mehretu neobmedzenú tvorivú slobodu pri realizácii svojich nápadov pre najnovší automobil tejto celosvetovo jedinečnej kolekcie.

 

Kultúrnu angažovanosť BMW Group s exkluzívnymi novinkami a hlbším pohľadom na jej globálne iniciatívy môžete sledovať aj na Instagrame @BMWGroupCulture.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Prihlásiť
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Hodnoty spotreby paliva, emisií CO2, spotreby elektrickej energie a zobrazené rozsahy sú stanovené podľa európskeho nariadenia (EC) 715/2007 v znení uplatniteľnom v čase typového schválenia.

Namerané hodnoty sú na základe cyklu WLTP podľa smernice (EC) 1151/2017 a môžu sa líšiť v závislosti od zvolenej výbavy.

Uvedený rozsah hodnôt zohľadňuje rôzne konfigurácie zvoleného modelu a nie je súčasťou akejkoľvek ponuky, je určený výlučne na porovnanie.

Príručka o spotrebe paliva a emisiách CO2, ktorá obsahuje údaje o všetkých modeloch nových osobných automobilov, je bezplatne k dispozícii v každom predajnom mieste BMW Slovenská republika.

Add your filter tags.

Tlačová správa
Press Kit
Prejav
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prihlásiť